Drugi tydzień pobytu w Grecji przeminął. Każdy dzień stawiał przed młodymi technikami agrobiznesu nowe wyzwania. W minionym tygodniu nasi uczniowie odwiedzili:

  • Plantację oliwek, gdzie przycinali gałęzie i okopywali drzewka.
  • Szklarnię w rejonie Leptokarii z sadzonkami warzyw i owoców.
  • Zakład Produkcji Fety, w którym mieli okazję dowiedzieć się jak produkowana jest feta oraz spróbować jej.Plantację kiwi u Dimitrisa - tym razem większą i bardziej nowoczesną.
  • Gospodarstwo z sadzonkami drzewek.
  • Park Archeologiczny Dion - miejsce czci boga Zeusa, gdzie odbyli niezapomniany spacer po ruinach starożytnego miasta, położonego pod samym Olimpem.
  • Zakład przerobu oliwek na oliwę, gdzie pana Stelios zapoznał ich z procesem tłoczenia oliwy i pokazał wszystkie niezbędne do tego procesu maszyny. Nie obyło się też bez degustacji.
  • Winnicę, w której sadzili winorośle.

Plaża, błękitne morze i słoneczna pogoda zachęcały młodzież do wypoczynku. W godzinach popołudniowych relaksowali się na plaży, grali w piłkę siatkową i kosza.

 

Joomla templates by a4joomla