Powszechnie wiadomo, że jabłka są bogatym źródłem witamin: C, z grupy B, beta karotenu, E, K, błonnika pokarmowego, zwłaszcza pektyny, kwercetyny, antyoksydantów i minerałów.Zawierają wiele związków fenolowych, posiadających udokumentowane właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a nawet przeciwnowotworowe.
Mając na uwadze angielskie przysłowie „An apple a day keeps the doctor away”, w środę 28 września, jedliśmy jabłka na zdrowie. Piękne, pachnące, soczyste, różnych odmian jabłka zagościły w naszej szkole dzięki uprzejmości Aleksandry Rzepy z klasy IV Technikum Ekonomicznego. Jabłek wystarczyło dla każdego. Wspierając swoje zdrowie, jednocześnie mogliśmy pomóc potrzebującym zwierzakom. Zebrane w tym dniu środki zostaną przekazane na rzecz schroniska, z którym współpracuje nasz Wolontariat Szkolny Pomocna Dłoń. W ten sposób chcemy się włączyć w obchodzony 4 października Światowy Dzień Zwierząt.